Bouwhandleiding

BOUWINSTRUCTIES:
Veel van de miniaturen zijn bouwpakketjes. Ik probeer het voor u zo makkelijk mogelijk te houden door ervoor te zorgen dat alles perfect in elkaar past. Veel onderdelen kunnen met nokjes en gaatjes in elkaar worden geklikt. De meeste miniaturen zijn simpel in elkaar te zetten. De meeste kits worden geleverd met een Engelstalige handleiding met foto's.
Ik adviseer u om de kit eerst zonder lijm in elkaar te zetten. Als alles klopt kunt u het weer demonteren, eventueel verven en dan met lijm definitief vastplakken. Zelf gebruik ik Tacky Glue voor al het lijmwerk.


Alle onderdelen zitten op enkele hoekjes (brugjes) nog vast aan de panelen. De grotere onderdelen kunt u voorzichtig uit de panelen drukken. Voor de kleinere onderdelen adviseer ik op in die verbindende brugjes een mes te plaatsen en dan het mes naar beneden drukken (dus niet snijden). Meestal hoort u het onderdeel dan los schieten. 

 

VERFINSTRUCTIES:
U zult voornamelijk mdf tegenkomen in de bouwpakketjes. 
Let erop dat verven het materiaal enigzins zal opdikken. Het kan zijn dat u de nokjes iets zal moeten afschuren om alles weer passend te krijgen.
Ook is het beter om direct na het verven alles even een tijdje te laten liggen. Want ook al lijkt de verf droog is het is nog niet compleet opgedroogd. En zolang het niet compleet droog is, is het mdf nog enigszins uitgezet.
Mdf zuigt verf op dus voor lichte kleuren zult u eerst grondverf moeten gebruiken.
Maak altijd eerst even een proefje!


ZWARTE ''IJZEREN" MINIATUREN:
U hoeft enkel zwarte acrylverf aan te brengen. Mocht u de verroeste uitstraling nastreven: Zorg ervoor dat u de verf niet al te dik aanbrengt. Een tweede laag kunt u altijd nog aanbrengen.
 

HOUTEN MINIATUREN:
Hiervoor gebruik ik een combinatie van acrylverf en glanzende acryl medium gel. Het medium maakt de acrylverf transparant geeft een glanzend oppervlak.
Ik breng altijd 3 lagen verf aan. Meerdere lagen geeft het hout een warmere vollere kleur.

Bedenk van te voren welke richting de houtnerf krijgt. Maak enkel verfstrepen in die bepaalde richting.

EERSTE LAAG: Gebruik voor de eerste verflaag weinig medium gel en veel verf. Ongeveer in verhouding 20% / 80%
Gebruik niet teveel verf en maak enkel grote gebaren, dus in 1 keer over het gehele oppervlak. Niet proberen het in 1 keer perfect te krijgen, er volgen nog meer verflagen!
-Schuur hierna de onderdelen lichtjes. (De verf heeft de houtvezels open gezet, dit moet weer mooi glad gaan aanvoelen.)
TWEEDE LAAG: Gebruik voor de tweede laag iets meer mediumgel. Verhouding medium/acrylverf 50% / 50%
Voor deze laag hetzelfde verhaal: Niet teveel verf, niet perfect proberen te krijgen en enkel grote gebaren in de richting van de houtnerf.
DERDE LAAG: Gebruik voor de tweede laag nog meer mediumgel. Verhouding medium/acrylverf 80% / 20%
Deze laag is de afwerklaag. Opnieuw niet teveel verf gebruiken. Maar deze keer wel proberen een mooie dekkende laag te verven.

Hierboven ziet u de verschillende stadia: 1e laag, geschuurd, 2e laag, 3e laag.
Het is verstandig het verven eerst te proberen op een proefstukje. Het is niet moeilijk maar u moet even de slag te pakken krijgen.

GRAVEERWERK:
Verf eerst de vlakken in de gewenste kleur van het verdiepte graveerwerk. Dit hoeft niet netjes binnen de lijntjes. Laat dit drogen. Geef daarna met een (brede) kwast het oppervlak een (contrasterende) verflaag. Gebruik weinig verf en dep de bijna droge kwast voorzichtig op het oppervlak. Houdt hierbij de kwast zo vlak mogelijk zodat u geen verf in de graveervlakken smeert. Mocht u de eerste keer niet tevreden zijn met het resultaat probeert u het gewoon weer opnieuw. Belangrijk is dus dat u maar weinig verf gebruikt. (Zie de handleiding Moorse kruk hieronder.)